top
آیا لجبازی کودک شما یک اختلال است؟

آیا لجبازی کودک شما یک اختلال است؟

کارگروه تربیتی پرتال جامع و تخصصی کودک، مهدکودک و خانواده:با شروع فصل پاییز کم‌کم هوا خنک و خنک‌تر می‌شود و با غروب آفتاب سرمای ملایمی بر فضا حاکم. مریم، دختر کوچولوی پنج‌ساله‌ای است که قرار است در یکی از شامگاه‌های سرد پاییزی با مادرش برای خرید به خیابان برود. کشوی لباسش را باز می‌کند و پیراهن صورتی‌اش را بیرون می‌آورد تا بپوشد. اما مادر با او مخالفت می‌کند و می‌گوید: «هوا سرد است»...

آیا لجبازی کودک شما یک اختلال است؟

با شروع فصل پاییز کم‌کم هوا خنک و خنک‌تر می‌شود و با غروب آفتاب سرمای ملایمی بر فضا حاکم. مریم، دختر کوچولوی پنج‌ساله‌ای است که قرار است در یکی از شامگاه‌های سرد پاییزی با مادرش برای خرید به خیابان برود. کشوی لباسش را باز می‌کند و پیراهن صورتی‌اش را بیرون می‌آورد تا بپوشد. اما مادر با او مخالفت می‌کند و می‌گوید: «هوا سرد است».
مریم جواب می‌دهد: «نه من سردم نمی‌شود.»
پایان این ماجرا به اصرار پرخاش و گریه مریم و عصبانیت مادر ختم می‌شود. تقریبا در بسیاری از موارد چنین مشکلاتی بین مریم و مادرش به وجود می‌آیند و مادر مریم از لجبازی او سخت نگران و ناراحت است. اما چرا مریم لجباز است؟
لجبازی در حدود سنین سه تا شش سالگی بروز می‌کند و از ویژگی‌های رشدی بچه‌ها محسوب شده و اختلال نیست. «پریستینه آرزومانیان» روانشناس بالینی می‌گوید: «این ویژگی رشدی همزمان با شکل‌گیری من در کودک به وجود می‌آید و به مرور زمان در سنین بعدی کمرنگ‌تر خواهد شد. کودک در این سنین شروع به کشف خود و محیط پیرامون می‌کند.»
«عاطفه فردوسی‌پور» روانشناس تربیتی هم در این مورد می‌گوید: «حدود سنی ۳ تا ۶ سالگی کودک را دوره پیش عملیاتی می‌نامند. توجه کودک در این مرحله فقط به خودش است و به دلیل ظرفیت‌شناختی محدود قادر نیست خودش را جای دیگران بگذارد. در واقع لجبازی برچسبی است که دیگران به کودک می‌زنند و ناشی از عدم تحول شناختی اوست.» آنچه ما تحت عنوان لجبازی کودکان می‌شناسیم عبارت است از نافرمانی کودک از دستورات پدر و مادر، بی‌نظمی و...
دکتر «راشل بارلی»، نویسنده کتاب «کودک لجوج شما» و «هشت مرحله برای رفتار بهتر»،‌ اظهار می‌کند: «کودکان در این سنین سرسختانه نسبت به آنچه می‌خواهند اصرار می‌کنند. اما والدین باید بدانند که اگرچه کودکشان سرسختی می‌کند و موجب ناراحتی آنها می‌شود اما او آماده تغییر عقیده نیست.»
اگرچه در این سنین مهارت‌های زبانی و گفتاری کودک خوب است اما او هنوز منطق بزرگسالان را درک نمی‌کند. بنابراین بحث و مجادله با او بی‌فایده خواهد بود. والدین باید از مقابله بی‌مورد با کودک خودداری کنند و فقط در مواردی که رفتار کودک مشکلی را ایجاد می‌کند با قاطعیت و به آرامی او را از انجام آن رفتار یا انتخاب باز دارند.
آرزومانیان معتقد است: مخالفت‌های زیاد و بی‌مورد باعث افزایش حالت مقابله و ستیزه‌جویی در کودک می‌شود و حتی ممکن است در آینده هم به صورت عادتی که تبدیل به اختلال لجبازی شده است در فرد بروز کند.
لجبازی اگر همراه با پرخاشگری شدید باشد و در سنین بالا هم همچنان در فرد وجود داشته باشد، می‌تواند یک اختلال محسوب شود و برای درمان آن باید از یک روانشناس کمک گرفت. پزشک با ارزیابی اینکه فرد در چه موقعیت‌هایی لجبازی می‌کند، دستورات لازم برای رفع این رفتار را به والدین خواهد داد. 
یکی از راه‌های از بین بردن این رفتار بی‌توجهی نسبت به موقعیت لجبازی است به طور مثال کودکی که هنگام غذا خوردن لجبازی و از غذا خوردن امتناع می‌کند با کمی بی‌توجهی مادر و عدم اصرار او در این مورد اصلاح خواهد شد. البته هرگز نباید نقش تشویق را فراموش کرد با تشویق‌های به موقع و درست می‌توان رفتارهای صحیح را جایگزین رفتارهای نادرست کرد. تشویق باید بلافاصله بعد از انجام رفتار درست و به اندازه میزان خوبی رفتار باشد. برای یک رفتار کوچک مثلا جمع کردن اسباب‌بازی‌ها نباید تشویق خیلی بزرگی در نظر گرفت در این مورد می‌توان ساعت بازی با دوستان را افزایش داد.
عاطفه فردوسی‌پور، روانشناس تربیتی در مورد علل تشدید لجبازی می‌گوید: امر و نهی‌های مکرر و فرمان‌های غیر‌علمی به کودک باعث تشدید لجبازی در کودکان می‌شود، به طور مثال اینکه همیشه و تحت همه شرایط از کودک بخواهیم هر روز سر ساعت معینی بخوابد و بیدار شود. تبعیض بین کودکان، دادن قول‌هایی که هرگز به آنها عمل نمی‌شود، بی‌توجهی و خشونت والدین، مخالفت‌های مکرر با رفتارهای کودک و استفاده نابجا از تنبیه و تشویق باعث افزایش لجبازی در کودکان خواهد شد. گاهی بر اثر عوامل یاد شده کودک دست به پرخاشگری می‌زند، اما والدین پرخاشگری او را با لجاجت اشتباه می‌گیرند. لجاجت پدیده‌ای طبیعی‌تر از پرخاشگری است و متعلق به کودک است.
او در ادامه یادآور می‌شود: «گاهی علت پرخاشگری و لجاجت کودک در رفتار ما نهفته است، در واقع گاهی ما مقصر اصلی هستیم. در سنین بالاتر و بعد از ورود به پیش‌دبستانی و دبستان هم اولیای مدرسه و قوانین آنها در این زمینه نقش مهمی خواهند داشت.  
 
 
روزنامه تهران امروز 



مرتبه
مرتبه
سمانه
1394/01/19 - 12:52
سلام سنا یه مدتیه وقتی بهش میگی این کارو نکن یا اون جیزه لج میگه ودنبال یه چیزی میگرده تا بندازه و یا مامانشو میزنه و یا اینکه برای هر چیزی که میخواد گریه میکنه لطفا راهنمایی کنید با تشکر.
فاطمه
1394/01/20 - 07:18
دخترم 18 ماهشه . احساس میکنم توی رفتاراش لجبازی دیده میشه البته خیلی کم. چکار کنم لجباز نشه؟ ممنون
خاله سمانه
1394/01/23 - 10:04
سلام سنا یه مدتیه وقتی بهش میگی این کارو نکن یا اون جیزه لج میگه ودنبال یه چیزی میگرده تا بندازه و یا مامانشو میزنه و یا اینکه برای هر چیزی که میخواد گریه میکنه لطفا راهنمایی کنید با تشکر.
مامان پارسا
1394/01/23 - 12:11
پسر 3 ساله من شدیداً گریه می کنه...هر کاری می کنم تحملم رو بالاتر ببرم ولی از بس صدای گریه های وقت و بی وقتش توی گوشمه و همیشه به یه موضوعی برای لجبازی گیر میده...دیگه نمی تونم خودمو کنترل کنم و متاسفانه بعضی اوقات به کتک پناه می برم...بعدش خودم عذاب وجدان شدید می گیرم و گریه ام در میاد ....بخدا دیگه کم آوردم...ازتون خواهش می کنم کمکم کنید...بگید چی کار کنم تا گریه های بی دلیلش و لجبازی هاش کم بشه..... پیشاپیش ازتون ممنونم
مامان آرتین
1394/01/24 - 13:11
سرم 19 ماهشه، خیلی لجبازی میکنه اصلا جرات نداریم من یا باباش بهش چیزی بگیم. واقعا موندم چیکار باید بکنم خیلی شیطونی میکنه به هر چیزی دست میزنه تا میخوای جلوشو بگیری شروع میکنه به گریه و جیغ کشیدن. دیگه موندم چجوری باید باهاش رفتار کنم که هم مودب بار بیاد و هم اینقدر باهامون لجبازی نکنه. آیا بچه های شما هم اینطورین؟ بچه های کوچکتر از خودشو گه گاهی میزنه... البته اینم بگم از 6ماهگی مهد میره نمیدونم تأثیر مهده یا نه
مامان پرهام
1394/01/25 - 13:10
پرهام خيلي لج بازه اگه بهش بگي اين كارو نكن بدتر مي كنه وفقط بايد باب ميلش باشي تا خوب باشه نميدونم بايد چكار كنم ممنون ميشم كمكم كنيد
مامانی
1394/01/26 - 06:45
پرهام خيلي لجبازه و اگه وسيله اي بخواد و بهش نديم خيلي اذيت ميكنه واگرچيزي دستش باشه پرت ميكنه نميدونم چكار بايد انجام بدم كه بهتر بشه
مامان آنیتا
1394/01/26 - 06:53
به نظر شما اگه نوزاد لج خواب بياره و نخواد بخوابه بايد رو پامون بزاريم و بزور بخوابونيمش يا نه به حال خودش بزاريم.بنظرتون خوابوندن نوزاد بزور ممكنه باعثه عصبي شدن اونها بشه؟
مامان الینا
1394/06/03 - 09:22
سلام دختر 4ساله من هم خیلی لجباز و توی جمع خیلی شلوغ میکنه هر چقدر هم با مهربانی بهش بگم که این کار رو نکن فایده ای نداره نمیدونم چکار کنم
نظر و تجربه خود را برای دیگران ثبت کنید

تبلیغات ویژه

تجربه مادرانه
شما میتوانید در مورد موضوع زیر بحث و تبادل نظر کنید و در قسمت نظرات تجربه خود را با مادران در میان بگذارید :
موضوع انتخاب شده :
جدا کردن اتاق فرزندان
تجربه خودرا بنویسید
تبلیغات