top
دیابت در کودکان

دیابت در کودکان

دیابت در کودکان

دیابت کودکان معمولا پس از 10 سالگی شروع می شود. در این بیماری ، تولید انسولین در لوزالمعده ( پانکراس ) متوقف میشود. انسولین هورمونی است که سلول ها برای به کارگیری و ذخیره ی گلوکز به آن نیاز دارند.

نبود انسولین موجب تجمع گلوکز در خون و اختلال فرایندهای شیمیایی بدن می شود. گلوکز مصرف نشده با مقادیر زیاد ادرار دفع می شود ، که موجب تکرر ادرار و تشنگی می گردد. کودکان مبتلا به دیابت قندی باید در سراسر مدت عمر هر روز انسولین تزریق کنند.

علائم :

اگر دیابت درمان نشود یا خوب مهار نشود ، مقدار گلوکز خون به شدت بالا می رود. به علاوه ، چون سلول ها نمیتوانند با مصرف گلوکز انرژی تولید کنند ، بدن مجبور میشود از چربی ها و پروتئین به عنوان منابع انرژی جانشین استفاده کند. این برهم خوردن فرایندهای بیوشیمیایی داخلی بدن ، نوعا موجب علائم زیر میشود :

* تکرر ادرار ( که گاهی موجب خیس کردن رختخواب در کودکانی میشود که قبلا شب ها کنترل ادرار داشته اند )

* تشنگی زیاد

* خستگی و کم توانی 

* کم اشتهایی

* کاهش وزن زیاد

در موارد شدیدتر اختلال فرایندهای بیوشیمیایی ، ممکن است علائم زیر نیز بروز کند :

* استفراغ 

* تنفس سریع در حد غیرعادی

* خواب آلودگی و گیجی ، که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به بیهوشی و کوما شود.

عوارض بیماری 

افراد مبتلا به دیابت قندی ، خصوصا افرادی که بیماری در آنها خوب مهار نشود ، در معرض خطر ابتلا به عوارض قلب و گردش خون ، کلیه ها ، چشم ها و دستگاه عصبی هستند. این عوارض در زمان کودکی بروز نمی کند ، بلکه نوعا 10 تا 15 سال پس از شروع بیماری بروز می کند.

آیا باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر تصور می کنید که کودک شما ممکن است به دیابت قندی مبتلا باشد ، فورا با پزشک تماس بگیرید.

اگر در کودک تشخیص دیابت قندی داده شده است ، هر زمانی که در مورد وضعیت کودک نگرانی داشتید باید با پزشک مشورت کنید. اگر کودک شما مبتلا به یک بیماری عفونی یا گاستروآنتریت شود باید بدون فوت وقت با پزشک مشورت کنید ، زیرا این عوارض ممکن است کنترل سطح گلوکز خون را دشوار سازند.

 

پزشک چه کاری ممکن است انجام دهد؟

اگر پزشک مشکوک به این شود که کودک شما دیابت قندی دارد ، دستور آزمایش ادرار برای سنجش سطح گلوکز خواهد داد. ممکن است آزمایش خون نیز برای تعیین سطح گلوکز به حد غیرعادی بالا باشد ، پزشک احتمالا ترتیب بستری شدن فوری کودک را در بیمارستان خواهد داد.

معمولا در این مرحله ، چند روز بستری شدن در بیمارستان برای آزمایش های مختلف و شروع درمان با انسولین لازم است. مدت ماندن کودک در بیمارستان به سن و وضعیت او بستگی خواهد داشت.

اگر بدن کودک در اثر دفع زیاد ادرار آب زدایی شده باشد ، ممکن است علاوه بر انسولین ، مایعات جایگزینی آب بدن نیز تزریق شود.

کنترل دراز مدت دیابت قندی کودک تحت نظارت پزشکی انجام می گیرد. هدف از این درمان تامین انسولین کافی برای نگه داشتن سطح گلوکز خون در حد طبیعی نیازمند خوردن غذا به صورت منظم و متعادل و دو یا سه بار تزریق انسولین در روز است.

ممکن است گاهی سطح گلوکز خون کودک شما خیلی پایین بیاید ، که منجر به حمله ی ناشی از افت قند خون ( هیپوگلیسِمی ) میشود. این حمله ممکن است از تزریق انسولین خیلی بیشتر از مقدار لازم ، نخوردن یکی از وعده های غذایی ، یا ورزش شدید و ناگهانی رخ دهد.

به شما گفته خواهد شد که چگونه حمله ی افت قند خون را تشخیص دهید و در صورتی که کودک شما به این حمله دچار شد چه اقداماتی باید انجام دهید. پزشک گلوکاگون تجویز خواهد کرد که هنگام حمله ی افت قند خون میتوان به کودک تزریق کرد.



مرتبه
مرتبه
نظر و تجربه خود را برای دیگران ثبت کنید

تبلیغات ویژه

تجربه مادرانه
شما میتوانید در مورد موضوع زیر بحث و تبادل نظر کنید و در قسمت نظرات تجربه خود را با مادران در میان بگذارید :
موضوع انتخاب شده :
جدا کردن اتاق فرزندان
تجربه خودرا بنویسید
تبلیغات